Elazığ Ziraat Odası

Elazığ Ziraat Odası > Haberler > Köy muhtarlarına ziyaret.

Köy muhtarlarına ziyaret.

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Eryılmaz, Başkanlığını Bağlarca köy Muhtarı Mahmut Ergün’ün yaptığı Merkez Köy Muhtarları Derneği hizmet binasında Muhtarlarla bir araya gelerek bitkisel üretimde çiftçilerin ortak sorun ve çözüm önerileri istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda Hacıoğulları; "Çiftçinin müzmin sorunlarından en önemlisi maliyetlerdir. Kullandığı tohumdan, ilaç, gübre, enerji ve mazot’a kadar üretim aşamasındaki her girdisi artan maliyetlerin mücadele ederek üretim yapmaya kazanç elde etmeye çalışan çiftçiyi derinden etkilemekte ve onun kar/zarar hanesine zarar olarak yazılmaktadır. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra kurdaki dalgalanmayla birlikte her geçen gün daha fazla çiftçiler tarımsal üretimde zorlandıklarını söylüyorlar.

Mazot ve gübre sürekli zamlandığı için yıpranan çiftçiler borçlanıyor, banka borçlarını döndürmeye çalışıyor, çevirecek gücü olmayanlar bir yerde tıkanıp kalıyor.

Çiftçi bu kısır sarmaldan mutlak surette kurtarılmalı,  Özellikle açıklanan elektrik zamları en çok sulama kaynaklı enerji tüketen çiftçiye yük oluşturacaktır. Çiftçinin tarımsal üretimden kaynaklı enerji tüketiminde indirimli ve ertelenebilir tarife uygulanmalı.

Daha geçen gün Türkiye Ziraat Odaları Birliği Sayın Genel Başkanımızın açıkladığı verilere göre, Ocak 2021- Ocak 2022 döneminde ÜRE gübresinin fiyatı yüzde 314 arttı. Aynı dönemde 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı yüzde 246 oranında arttı.

Normal şartlarda evet gübrede yüzde 30 indirim yapılsa çiftçi için büyük kolaylık olurdu. Fakat, normal bir dönemde değiliz.  Gübreye yapılan zam ile yapılan %30 indirim karşılaştırıldığında çiftçi bu fiyatlardan gübre almada zorlanacaktır.

Köyden kente göçtük, göçüyoruz. Gençler kırsala yönlendirilirken, köye dönen gence hibe desteği elbette güzel bir proje ama Tarım BAĞ-KUR primi yüzde 44,87 oranında zamlanarak 2022 yılı için 1.668,83 TL oldu. Çiftçilerin bu ücreti ödemede zorlanıyorlar ve kayıtlarını siliyorlar,  kayıt dışı çiftçiliklerini sürdürüyorlar. Geliri düşük olan çiftçilerimiz ise muafiyet belgesi alarak sosyal güvenlikten mahrum kalıyorlar. Hal böyleyken çiftçi çocuklarını köyde tutamıyor. Emekleriyle toprağı yoğuran, zor şartlarla çalışan tarım emekçilerinin  haklarından mahrum kalmamaları için Devletimiz çiftçiyi desteklemelidir.  BAĞ-KUR pirimleri indirim yapılmalı ve yıpranma payı verilmelidir. Tarım önemli bir üretim faaliyetidir. Türkiye tarım gibi önemli bir üretim faaliyetini sürdürmeye devam etmek zorundadır.

Tarıma yönelik çalışmalarımız ile en büyük hedefimiz, çiftçilerimizin toprağa verdikleri emeğin gerçek karşılığını bulması olacaktır." dedi.