Elazığ Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elazığ Ziraat Odası > Haberler > Kamuoyu bilgilendirme...

Kamuoyu bilgilendirme...

Tarım ve Hayvancılıkta 2021 yılında yaşanan kuraklıktan dolayı Tarım ve Orman Bakanlığının ülke genelinde 43 ili kapsayan kuraklık desteğinden ilimizdeki çiftçilerin çok önemli bir bölümünün faydalanamadığı açıklandı.

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, ilimizin önemli takım bölgesinden biri olan Uluova bölgesinde tarım arazisinin sulu olarak geçtiğini ancak bu bölgenin çok uzun yıllardır susuzluk problemi yaşadığını belirterek şunları söyledi:

“Uluova Bölgesinin su problemi yıllardır devam ediyor. Bu bölgede 6 bin dönüm arazi susuzluktan dolayı sıkıntı yaşıyor. Bölgenin bu özel durumunu Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız hemşehrimiz Aşye Ayşin Işıkgece’ye aktardık. Kendisi konuyla ilgili olarak gerekli çalışmaları yapacağını belirtti. Ancak üzülerek ifade edeyimki herhangi bir çalışma yapılmadı. Bu durumu ilimiz milletvekilleri de biliyor. Bölgede gerekli üretimin yapılması için üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu bölgemizde tarımsal üretimde önemli kayıp yaşanacaktır. Hatırlanacağı üzere bakanlığın yaptığı açıklamada kuraklıktan dolayı yüzde 60 oranında destek verilecekti. Bu destek bu bölgemizdeki çiftçilerimiz için hayata geçirilemedi. Nedeni bu bölgenin sulu tarım arazisi olarak gösterilmesi. Ancak herkes biliyorki bu bölgede maalesef su yok.”

GİRDİ FİYATLARI YÜZDE 50 İNDİRİLMELİ

Tarım ve Hayvancılıkta son birkaç yılda yaşanan gerilemenin nedenleri arasında girdi fiyatlarında yaşanan artışın da etkili olduğunu belirten Hacıoğulları, “Üreticilerin en önemli girdi ürünü gübre. Gübre fiyatları sürekli yükseliyor. Geçen yıl aldığımız fiyatla bu yıl alınan fiyat arasında çok büyük bir fark var. Bu durum üreticilerin gübre kullanımını olumsuz etkiledi. Bu yıl üreticilerin gübre konusundaki sıkıntısına çözüm getirilmesi amaçlı olarak gübre fiyatlarında yapılan indirim beklentinin çok uzağında kaldı. Bizim bu konuda beklentimiz yüzde 50 oranında indirim yapılması. Bu yapılmaz ise zaten ekimde gübre atmayan üretici, şubat ayının ilk haftasında atması gereken gübreyi de atamayacak. Bu durumda üretimi etkileyecek.  Bakanlığımızın bu konuda mutlaka üreticilerin beklediği oranda indirim yapması gerekiyor. Bu indirimi devlet karşılar ve üreticinin daha verimli üretim yapmasını sağlar. Aksi takdirde üretici şubat ayında da gübre atamayacak olmanın sıkıntısını yaşayacaktır. Aynı şekilde yem konusunda da üretici indirim bekliyor. Süt üreticileri yek bitkilerinin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı hayvanlarına yeterli beslenme sağlayamıyor. Böyle olunca da hayvanların süt verimi düşüyor. Hayvan yem yiyemeyince süt veremez. Bu nedenle süt fiyatlarına yapılan zam da üreticiye kazandırmıyor. Yem fiyatlarının da yüzde 50 oranında düşürülmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Devletin Tarım ve Hayvancılık alanında yaşanan sıkıntılara, üreticilerin problemlerine çözüm getirilmesi amacıyla mutlaka yüzde 50 oranında indirime gitmesi gerekiyor. Aksi durumda ülkemizde tarımsal alanda üretim düşecek ve bunun sıkıntıları yaşanacaktır” dedi.